17.10.2016

Dr. Necati GÜNAYDIN

Dr. NECATİ GÜNAYDIN
EĞİTİM GÖREVLİSİ

( Branşı: Kelâm, Yan Branşı: Tefsir )

1982’de Ankara’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Hafızlığını Ankara Çubuk ilçesi Gökçe Kur’an Kursu’nda bitirdi. Aynı ilçede klasik usûl İslami ilimler eğitimi alarak icâzet aldı. 2007-2013 yılları arasında Ankara ve Çorum’da imamlık, müezzinlik ve Kur’an Kursu öğreticiliği yaptı. 2013 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Kelam alanında başlamış olduğu  “Kader Tartışmaları Bağlamında İhticac Hadisi” adlı yüksek lisans tezini 2016 yılında bitirdi. 2013 yılında Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezinde eğitime başladı ve 2016 yılında mezun olarak önce Denizli Bekilli ilçesine, daha sonra Ankara Akyurt ilçesine vaiz olarak atandı. 2016 yılında Fransa Paris’te kısa süreli din görevlisi olarak bulundu. Hindistanlı Muhaddis Sa'îd Palanpûrî'nin 2016 yılında Samsun’da düzenlediği “el-Muvatta'” derslerine katılarak icâzet aldı. Aynı dersin akabinde Selmân en-Nedvî’nin kendisinin hazırlayıp okuttuğu kırk hadis derslerine de katılarak icâzet aldı. Ayrıca Şeyh Muhammed el-Yakûbî'nin 2023’te Mihrimah Sultan Camii’nde düzenlediği “Delâilü'l-Hayrât” meclisine katılarak icâzet aldı. 2018 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İrşat Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda bir süre görev yaptı. 2018 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı’nda doktora eğitimine başladı ve “Fahreddîn er-Râzî’nin Mu’tezile Atıfları Ve Eleştirileri”  adlı tezini tamamlayarak 2023 yılında doktorasını tamamladı. 12 Eylül 2018 tarihinde Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü'ne Eğitim Görevlisi olarak atandı ve halen bu görevine devam etmektedir. Evli ve iki çocuk sahibi olup Arapça bilmektedir.

Yayınlanmış Eserleri:

Îsâgûcî Tercümesi ve Şerhi/Açıklamalı Îsâgûcî Tercümesi ve Mehmed Zühdî Efendi’nin Mürşidü’l-Mübtedî Adlı Îsâgûcî Şerhi’nin Günümüz Türkçesi ve Tıpkıbasımı, haz: Necati Günaydın, Büyüyenay Yayınları, İstanbul, 2023.

Fahreddin er-Râzî, el-Mesâʾilü’l-Hamsûn fî usûli’d-dîn/Felsefî Kelâma Dair Elli Mesele, trc: Necati Günaydın, İBER Yayınları, İstanbul, 2023.

Necati Günaydın, Fahreddin er-Râzî’nin Muʿtezile Atıfları ve Eleştirileri, İBER Akademi Yayınları İstanbul, 2023.

Necati Günaydın, Aklın Hazzı Üzerine: Fahreddîn er-Râzî'nin Felâsife Eleştirisi, TURAN-SAM Uluslararası Bilimsel Hakemli Dergisi 13, sy. 50 (2021 İlkbahar): 439.

Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi