11.01.2016

Doç. Dr. Cumali BAYLU

Doç. Dr. Cumali BAYLU
EĞİTİM GÖREVLİSİ

( Branşı: Tefsir, Yan Branşı: Arapça )

 

4 Ocak 1988’de İstanbul’un Bağcılar İlçesinde doğdu. İlköğretimden sonra Başakşehir’de yedi yıl Arapça ve İslami ilimler alanında eğitim aldı. 2008 yılında Zeytinburnu İmam-Hatip Lisesinden mezun oldu. 2011 yılında Ankara’nın Elmadağ İlçesinde İmam-Hatip olarak göreve başladı. 2012 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. 2016 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde İhtisas eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Pendik’te Kur’an Kursu Öğreticisi olarak göreve başladı. 23/12/2016 tarihinde İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalında Tezli Yüksek Lisansını tamamladı. 24/02/2017 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan Eğitim Görevlisi sınavını kazanarak Trabzon Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü’ne Eğitim Görevlisi olarak atandı. İkinci üniversite olarak başladığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünden (Lisans) 23/06/2017 tarihinde mezun oldu. 10/02/2020 tarihinde Bolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olarak göreve başladı. 12/01/2021 tarihinde İstanbul Üniversitesi’nde, “Nahiv Usulünde İllet Teorisi ve Temel Nahiv İlletleri” adlı teziyle doktora çalışmasını tamamladı. 30/12/2021 tarihinde Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde eğitim görevlisi olarak göreve başladı. Doktora sonrası yaptığı akademik çalışmalar neticesinde 22.03.2024 tarihinde Arap Dili ve Belagatı alanında Doçent oldu. Arapça, İngilizce ve Farsça bilmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

     Yayınlanmış çalışmaları şunlardır:

      A- KİTAPLAR

  1. Nahiv Usulünde İllet Teorisi ve Temel Nahiv İlletleri: Akademisyen Yayınevi, 2023

  2. Arap Dili ve Edebiyatında Mecâlis Geleneği: Fecr Yayınları, 2023

      B- HAKEMLİ DERGİ MAKALELERİ

  1. Celîs ed-Dîneverî ve “Simâru’s-Sınâ‘a Fî İlmi’l-Arabiyye” İsimli Eserinde Nahiv İlletlerinin Yaklaşımı (İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi, 2021)

  2. Arap Gramerinde Münâdânın İ‘râbına Etki Eden Nahiv İlletleri (Dergiabant, 2021)

  3. Arap Dili Gramerinde Tahzîr Üslubunun Lafız ve İ‘râb Problemi (Amasya İlahiyat Dergisi, 2023)

  4. Arap Dili Gramerinde Fasl Zamirinin İşlevi ve İrabı (Kocatepe İslami İlimler Dergisi, 2023)

  5. Tercüme Yöntemleri̇ Bağlamında Kur’an’da Yer Alan Kı̇nayelı̇ İfadelerı̇n Tercüme Usulü (Diyanet İlmi Dergi, 2023)

  6. Kur’ân-ı Kerim’deki kinayeli ifadeler ve Türkçe meallerdeki tercümeleri (RumeliDE, 2023)

       C- KİTAP BÖLÜMLERİ

  1. Cahiliye Dönemi Arap Edebiyatında Edebi Tenkit Uygulamaları (Sosyal, Beşerı̇ ve İdarı̇ Bı̇lı̇mler Temel Alanında Akademik Çalışmalar – V, Artikel Akademi Yayınları, 2023)

  2. Arap Dı̇lı̇ Belagatında Sözdı̇zı̇mı̇/Nazım Sanatı: Ortaya Çıkışı Ve Hicri V. Asra Kadar Gelişimi (Sosyal, İnsan ve İdari Bilimlerde Yenilikçi Çalışmalar Yenilikçi Çalışmalar, Duvar Yayınları, 2023)

  3. İbnü’s-Serrâc’ın Nahiv İlminin Gelişimine Katkıları (Dilden Taşanlar, İKSAD Yayınları, 2023)

      D- ULUSLARARASI SEMPOZYUM BİLDİRİLERİ

  1. Zemahşerî’nin Dil Felsefesinde Nahiv İlletlerinin Yeri (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Bütün Yönleriyle Uluslararası Zemahşeri Sempozyumu)

  2. Kur’ân’da Depremle İlgili Kelimelerin Etimolojik Tahlili (Cumhuriyet Zirvesi 9. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, Afyonkarahisar)

  3. Makine Çevirilerinin Arapça - Türkçe Çeviri Hatalarındaki Temel Nedenler (Google Translate Örneği) (Mardin Artuklu Üniversitesi, Uluslararası Dilbilim ve Karşılaştırmalı Edebiyat Kongresi-I)

       E- TERCÜME

  • Umdetu’l-Kârî Şerhu Sahîhi’l-Buhârî 1-13 Cilt (Heyet) (Karınca & Polen Yayınları)

 

 

Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi