17.10.2024

Hattat Mahmut ŞAHİN 'nin “Hat Sanatı ve Cami Tezyinatı” Konulu Konferansı.

Hattat Mahmut ŞAHİN, kültürel etkinlikler kapsamında ihtisas merkezimizde “Hat Sanatı ve Cami Tezyinatı” konulu konferans verdi.

Müdür Yardımcısı Dr. Emin Kara’nın, Diyanet Akademisi bünyesinde eğitim veren dini yüksek ihtisas merkezlerinin misyon ve vizyonuyla alakalı açıklamalarının ardından sözü Hattat Mahmut Şahin devraldı.

Hat sanatı ve tarihi hakkında önemli bilgiler vererek konuşmasına başlayan Hattat Şahin, hat sanatının tanıtımı, İslam’ın ilk yıllarından Osmanlının son dönemlerine kadar hüsn-i hat sanatının tarihi seyri ve günümüzde devam eden eğitim öğretim geleneğine vurgu yaparak hat sanatında kullanılan malzemelerden oluşan bazı görsellerle konuşmasına devam etti.

Medeniyetimizde kâğıt, kalem ve mürekkebin ifade ettiği manalara değinen ŞAHİN, geçmişte ve günümüzde uygulanan Sülüs, Nesih, Talik vb. gibi yazı çeşitleri hakkında istifadeli açıklamalarda bulundu. Kur’an’ın Hicaz bölgesinde indiği, Mısır’da okunduğu ve İstanbul’da yazıldığını belirterek yazı başkentinin İstanbul olduğunu belirtti.

Ayrıca hocamız, hattat padişahlar ve yazmış oldukları eserlerle ilgili inceliklere değinerek İslam medeniyetinde hilye yazım geleneğine ve meşhur hattatlardan çeşitli yazı örneklerinin yer aldığı güzel bir sunum yaptı. Bunun yanı sıra Hattat ŞAHİN, İslam mimarisinde ve Cami tezyinatında hüsn-i hat sanatının yeri ve önemi, süslemelerde dikkat edilmesi gereken hususlar ve yaygın yapılan hatalarla alakalı önemli bilgiler verdi.

Program, Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi adına Hattat Mahmut ŞAHİN’e hediye takdimi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.