Diyanet Akademisi Başkanlığı mesleki eğitim konferansları kapsamında Dini Yüksek İhtisas Merkezimizde, Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Muhammed Cüneyd Çiğdemli “DİJİTAL MEDYA OKURYAZARLIĞI” konulu konferans verdi.
Cüneyd Çiğdemli konuşmasına dijitalleşmenin, toplumsal yaşamın her alanına nüfuz ettiğini ve tüm yaş grupları için kaçınılmaz bir alan haline geldiğini ayrıca dijitalleşmenin geçmişten günümüze birçok değişim geçirdiğini ve bu değişimin, özellikle irşat faaliyetlerimizi de etkilediğini ifade ederek sözlerine başladı. İhtisas kursiyerlerinin etkili bir irşat hizmetinde bulunmaları için söz konusu değişimin içeriğini, risklerini ve getirdiği yenilikleri de iyi kavramaları gerektiğini belirtti.
Hocamız ayrıca şunlara değindi: Algoritma, dijitalleşmenin önemli bir unsuru olarak karşımıza çıkar. Algoritmalar, verileri toplar, analiz eder ve belirli yönlendirmeler yapar. Bugün, siyasal ve toplumsal gündemler büyük ölçüde sosyal medya platformlarında şekillenmektedir. Twitter gibi platformlar sosyal, siyasal ve toplumsal anlamda insanlara yön veren araçlar haline gelmiş ve veri depolama ile analiz işlemleri yapmaktadır.
Algoritmalar, bireylerin ruh hallerini ve ilgilerini analiz ederek onlara uygun içerikler sunma kapasitesine sahiptir. Ayrıca bireylerin değerleriyle olan bağını keser ardından kişiyi istenildiği gibi yönlendirir ve zihnini sömürgeleştirip beynini çürütür, böylece kişi dışarıdan gelen etkilere karşı savunmasız hale gelir.
Subliminal mesajlar veya örtük bilgiler, dijital medya üzerinden insanların bilinçaltına etki etmek amacıyla iletilmektedir. İnfluencer’lar ve dijital pazarlama, kapitalizmin dayattığı tüketim kültürünü pekiştiren unsurlar olarak öne çıkar. Küresel kapitalizm, insanları sürekli olarak tüketmeye teşvik ederken, dijital medya da bu süreci hızlandırmaktadır.
Bilgi manipülasyonu ve dezenformasyon gibi olguların yaygınlaşması, dijital medya okuryazarlığının önemini artırmaktadır. Bu okuryazarlık, bireylere eleştirel düşünme, doğru bilgiye ulaşma, etkili iletişim kurma ve içerik analizi yapma becerileri kazandırmaktadır. Ayrıca dijital medya okuryazarlığı, bireylerin bu dijital dünyada daha bilinçli, eleştirel ve sağlıklı bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olacaktır.
Çiğdemli son olarak medyanın ekonomik, politik ve ideolojik boyutlarının olduğunu ve içeriklerin bu boyutlardan doğrudan etkilendiğini, bu nedenle birey olarak medya içeriklerine eleştirel bir gözle yaklaşmamız ve bu farkındalıkla hareket etmemiz gerektiğini ifade ederek konuşmasını tamamladı.
Konferansa Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Şenol Tiryaki, Müdür Yardımcısı Dr. Emin Kara, eğitim görevlilerimiz ve ihtisas kursiyerlerimiz katıldı.
Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi