08.01.2024

I. Dönem Aday Din Görevlisi Mezuniyet Töreni

Diyanet Akademisi Başkanlığı Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezinde 5 Haziran 2023 tarihinden itibaren eğitim gören Aday Din Görevlisi kursiyerlerimiz, yaklaşık 8 ay süren eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun oldular. Mezun olan 69 Aday İmam-Hatip, 16 Aday 4/6 Yaş Kur’an Kursu Öğreticisi ve 15 Aday Hafızlık Kur’an Kursu Öğreticisi olmak üzere toplam 100 Aday Din Görevlisi kursiyerimiz için 8 Ocak 2024 Pazartesi günü mezuniyet töreni düzenlendi.

Dini Yüksek İhtisas Merkezimizin konferans salonunda gerçekleştirilen törene Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi ve Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Abdullah KAHRAMAN Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Dr. Sayın Muhlis AKAR Kocaeli İl Müftü Yardımcıları Sayın Bekir ENGİN ve Sayın Melek ALÇİN, ilçe müftüleri, eğitim görevlileri, kursiyerlerin aileleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Mezuniyet töreni, İstiklal Marşı ve Kur’ân-ı Kerim tilaveti ile başlayıp, Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Sayın Şenol TİRYAKİ’nin açılış konuşması ile devam etti.

TİRYAKİ; “Diyanet Akademisi Kanunun çıkarılmasında ve bu eğitimlerin faaliyete geçmesinde büyük emekleri olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a; Dini Yüksek İhtisas Merkezimizden her türlü desteğini esirgemeyen Sayın Diyanet İşleri Başkanımız, Diyanet Akademisi Başkanımız ve çalışma arkadaşlarına teşekkürlerimi arz ediyorum. Ayrıca mesleki eğitimini bitiren hocalarımı ve ailelerini tebrik ediyor, mesai mefhumu tanımadan gece gündüz emek vererek sizlerin yetişmesinde en büyük katkıları olan her biri alanında uzman kıymetli eğitim görevlisi hocalarıma, katkı sunan ilahiyat fakültesi hocalarımıza, meslektaşlarıma, ihtisas merkezinin her kademesinde görev yapan personel arkadaşlarıma, buranın ihya ve inşasında geçmişten bu yana emek ve gayret gösteren kardeşlerimize, kurum ve kuruluşlara ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ahirete göç eden hamiyetperver kardeşlerimize de Rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Davetimizi teşrifleri münasebetiyle öncelikle Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi ve Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Abdullah KAHRAMAN Hocamıza, Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri onur konuğumuz Dr. Sayın Muhlis AKAR Hocamıza, siz kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyor, hepinize en kalbi hürmetlerimi ve saygılarımı arz ediyorum.” dedi.

Program 1. Dönem Aday Din Görevlileri mezunu kursiyerleri adına Sayın Mehmet CAN’ın konuşmasıyla devam etti.

CAN; “Akademi eğitimimiz boyunca bizlere bir müdür olmaktan öte bir abi, bir derttaş gibi yaklaşan, her zaman desteğini hissettiğimiz sayın müdürümüze ve içten tavırlarıyla kendileriyle çok yakın ilişkiler kurduğumuz Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezinin değerli personeline çok teşekkür ederiz. Haklarını helal etmelerini temenni ediyoruz.

CAN; Bu süre zarfında bizlere Kur'an-ı Kerim, Hadis, Fıkıh, Kelam, Meal ve Dini Musiki gibi alanlarda en derin bilgi ve tecrübelerini aktaran ve bize bu kutsal vazifemiz boyunca gerekli olacak olan birikimler kazandıran tüm eğitim görevlisi hocalarımıza yürekten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kendilerine Yüce Rabbimizden aileleriyle ve sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömür diliyoruz.” dedi.

Kürsüye gelerek aday din görevlilerini tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Sayın Abdullah KAHRAMAN; “Din çok önemli bir hazinedir. (Ey iman edenler! Allah’a karşı gereği gibi saygılı olun ve ancak Müslüman olarak can verin. (Al-i İmran-102)  buyuruğuna inanmış insanlarız. Müslümanlığı çok iyi şekilde bilelim. En güzel şekilde temsil edelim ve en güzel şekilde yaşayalım.

KAHRAMAN; Tokatlı Şeyhülislam Kemalpaşazade’nin şu dörtlüğü ile konuşmasına devam etti.

‘Şeriat kim sarây-ı kibriyâdır,

Hakikat mülkîdir muhkem binâdır,

Ânın taşını kim oynatırsa,

Yoluna başını koymak revâdır.’

İşte sizler bu bilinç ve ideal ile bir yola çıkmış bulunuyorsunuz. Rabbim yolunuzu açık eylesin, hayırlı eylesin, sağlık sıhhat içerisinde, onun rızası ve emri doğrultusunda, onun nizamını insanlara taşımak için sizlere Rabbim; Sağlık, sıhhat, afiyet, enerji ve motivasyon versin. Bu idealiniz hiçbir zaman eksik olmasın. Yolunuz açık olsun.” dedi.

Onur konuğu olarak programımıza teşrif eden Başkanlık Müşaviri Dr. Sayın Muhlis AKAR; “Mezun olan kursiyerlere ve katılımcılara kulluk bilinci, ilmin önemi, sürekliliği, din adına konuşmanın ve fetva vermenin manevi sorumluluğunu hatırlattı. Ayrıca elde edilen ilmin salih amele dönüştürülmesi ve hizmetlerimizin sadece camii ile sınırlı kalmaması, hayatın bütün alanlarını kuşatmasını ve söz konusu hizmetlerin ihlasla yapılması gerekmektedir.” dedi.

Mezuniyet töreni, Eğitim Görevlisi Tolgay ÜNLÜKAYA önderliğinde, aday din görevlilerimizden oluşan musiki korosunun ilahi dinletisi ve mezun olan aday din görevlilerinin hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.